از جمله عقود الکترونیکی که روز به روز به مشتاقان آن افزوده می شود، انعقاد پیمان ازدواج در این فضاست.
اما عقد نکاح و طلاق سایبری که با توجه به شرایط ویژه آن، بایستی به عنوان یکی از عقود الکترونیکی به طور مستقل مورد تحقیق و پژوهش قرار گیرد، که متأسفانه تاکنون مورد توجه پژوهشگران قرار نگرفته است.
البته تمام منابع فقهی به بحث نکاح و طلاق و شرایط آن پرداخته است و منابع حقوقی علی الخصوص منابع تجارت الکترونیک نیز عقود الکترونیکی را مورد بررسی قرار داده است.
نکاح سایبری یا نکاح اینترنتی، نکاحی است که بر طبق آن زوج و زوجه اراده خویش را برای انعقاد نکاح از طریق اینترنت اعلام می نمایند، اعم از اینکه مذاکرات پیش از عقد و توافقات مقدماتی از طریق اینترنت صورت گرفته باشد یا خیر. همچنین اجرای صیغه طلاق از جانب زوج با استفاده از ابزارهای الکترونیکی را نیز طلاق سایبری می نامند.
اعلام اراده در فضای سایبری می تواند از طریق سایت های همسریابی، سرویس های اینترنتی صوتی ـ تصویری (ویدئو کنفرانس)، سرویس های اینترنتی نوشتاری و مبادله الکترونیکی داده ها باشد.
کتاب حاضر به سه بخش تقسیم می شود.
در بخش اول در دو فصل کلیات انعقاد نکاح و انحلال آن در فضای سایبری را بررسی می کنیم که شامل مفاهیم کلیدی، پیشینه عقود الکترونیکی و عقد نکاح و طلاق سایبری و در نهایت شیوه های انعقاد نکاح و انحلال آن در فضای سایبری می شود. این شیوه ها شامل انعقاد عقد از طریق وب سایت های همسریابی، ویدئو کنفرانس، مکاتبه و مبادله الکترونیکی داده هاست.
در بخش دوم صحت یا عدم صحت نکاح و طلاق سایبری را مورد توجه قرار می دهیم.
بخش پایانی کتاب حاضر درصدد است ضمن بررسی مزایا و معایب این دسته از اعمال حقوقی، به اثبات نکاح و طلاق سایبری از طریق ادله الکترونیکی اثبات دعوا، امضای دیجیتال و ثبت الکترونیکی نکاح و طلاق سایبری بپردازد.
نویسنده این کتاب مریم السادات محقق داماد و زهرا جلالی می باشد و توسط انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) به چاپ رسیده است.