مسئول بنیاد ملی مردمی نهضت پیشرفت بانوان گفت: هدف خانه بانوان اندیشهورز طراحیهای بزرگ برای آینده کشور و تبدیل آن به گفتمان توسط زنان متخصص است.
به گزارش روابط عمومی مرکز نشر هاجر، به همت بنیاد ملی مردمی نهضت پیشرفت بانوان نشست هماندیشی و همافزایی با محوریت افتتاح خانه بانوان اندیشهورز و تشکیل کارگروههای تخصصی ذیل آن، شنبه ۲۴ شهریور با حضور بانوان فعال و متخصص در محل خانه اندیشهورزان جوان برگزار شد.
در این نشست عاطفه سعیدینژاد مسئول بنیاد ملی مردمی نهضت پیشرفت بانوان ضمن بیان اینکه انقلاب اسلامی برای ایجاد عزم و اراده ملی احتیاج به تعریف واقعیت مشترک و فهم مشترکی از آرمانها و مطلوبیتهایش در آینده دارد عنوان کرد: تا امروز با مسائل متعددی روبرو بودیم و در هر برهه، تمام توان و انژری کشور صرف حل یک مسألهای شده است. به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی ما تا اینجا حرکات زیگزاکی داشتیم اما ما به یک نگاه جامع و طراحی مسیر کلان برای پیشروی انقلاب اسلامی احتیاج داریم. اساساً توصیه رهبر معظم انقلاب اسلامی هم در لایهی طراحی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از همین منظر است.
سعیدینژاد افزود: خانه بانوان اندیشهورز به دنبال برنامهای برای ایران تا سال ۱۴۴۰ یا رقمخوردن گام دوم انقلاب اسلامی ایرانی است. حرف ما در خانه بانوان اندیشهورز این است که همانطور که بانوان در بحث پیروزی انقلاب اسلامی و ماجرای دفاع مقدس پیشران بودند، امروز نیز در حوزه اندیشهورزی در نقطه پیشرانی قرار بگیرند. برای تحقق این موضوع ما پیشنهاد میدهیم زنان متخصص در عرصههای مختلف تخصصی، پیشرفتها و تحولات بزرگی را که در آن عرصه تخصصی میتواند برای کشور رقم بخورد تبیین کنند. یعنی اصل دعوت ما از زنان این است که طراحیهای بزرگ برای این کشور رقم بزنید و آن را تبدیل به گفتمان کنید. این مسأله هم میتواند فضای یأس و ناامیدی را بشکند هم کشور را به تدریج به سمت واقعیتهای روشن و ملموسی که میتواند پیش روی خودش قرار دهد، جهت دهد.
در ادامه میترا امینلو مشاور سیاستگذاری و برنامهریزی فناوری انستیتو پاستور، درباره نقش زنان در علم و فناوری گفت: زنان در بحث علمآموزی از مردان جلوترند اما در دستیابی به شغل و منصبهای مهم از مردان عقبتر هستند. و در حال حاضر در نسل زد بهخاطر پیشیگرفتن از مردان، خانواده را دارند حذف میکنند. ما باید تلاش کنیم نقش خانواده و زن را با وجود مشارکت اجتماعیاش حفظ کنیم.
وی بیان کرد: اگر جامعه تأثیر حضور زنان را درک کند، به تکاپو میافتد تا از این ظرفیت استفاده کند.
در بخش دیگری از این نشست سمیه فقیهمیرزایی دارنده مدرک دکترای مدیریت تکنولوژی با توجه به تجربه ۸ سال کار در ایرانخودرو گفت: وقتی به ایران خودرو نگاه میکنیم میبینیم مدیران خوب و توانمندی دارد، ۱۷ هزار نفر نیرو در آنجا مشغول به کار هستند و افراد متخصصی از فرانسه و آلمان و… برای آموزش به آنجا میآیند اما در آخر خودرویی که در آنجا ساخته میشود، خودروی خوبی از آب درنمیآید. علت این مسأله به نگاهی برمیگردد که متأسفانه حدود ۳۰۰ سال بر کشور حاکم است. نگاهی که میگوید ما باید برویم تکنولوژی را بخریم و بیاوریم و خودمان نمیتوانیم آن را خلق کنیم و مالکش شویم. این نگاه وابستگی در شرکتهای بزرگ خوبی مثل ایران خودرو نگذاشته آنها از یک مونتاژکار به خالق یک پلتفرم جدید تبدیل شوند. این نگاه در سطح کلان در کشور وجود دارد.
فقیهمیرزایی عنوان کرد: با وجود اینکه بیش از دو دهه است کتابهایی در نقد نظام سرمایهداری و نئولیبرالی در جهان و ایران نوشته میشود و رویکردهای ضد سرمایهداری شکل گرفتهاند اما این موارد در دانشگاههای ما تدریس نمیشود و جز از زبان رهبری عزیز صدای دیگری از راست و چپ شنیده نمیشود. متأسفانه مجامع علمی و دانشگاههای ما هنوز برسیاستهای غلط نئولیبرالیسم و سلطه قشر فرا دستان بر فرودستان اصرار دارند و جالب ماجرا اینجاست که توانستهاند بسیاری از قشرها و تودها را هم به اسم آزادیهای مدنی با خود همراه کنند در حالی که اساساً این نوع آزادیها ربطی به سیاستهای اقتصادی نئولیبرالیسم و سرمایهداری ندارد.
وی با بیان اینکه در غرب سیاستهای نئوکلاسیک منجر به ایجاد غولهای آی تی، داروسازی، خودروسازی و دیگر صنایع شد اما در اغلب کشورهای در حال توسعه اجرای این سیاستها به صنعتزدایی زودرس انجامید، گفت: مشکلات ساختاری اقتصاد، صنعت و دولت در کشور راهحل دارد اما نه از راه ۲۰۰ درصدی نئولیبرالیسم بلکه از راه توجه بیش از گذشته به تکنولوژی و توانمندیهای فناورانه و نوآورانه که در خدمت مردم و بخش خصوصی واقعی قرار بگیرد.
این استاد دانشگاه در پایان افزود: جریان انقلاب اسلامی را به اقتصاد دستوری و کمونیستی متهم میکنند. ما چه کردیم برای اینکه بتوانیم به اینها جواب بدهیم؟ اقتصاد اسلامی در جزوه آقای دکتر بهشتی چیز دیگری جز آنچه امروز در جریان است، میگوید. اقتصاد مقاومتی مدنظر رهبری یک ساختار و شاکلهای دارد که متأسفانه در اجتماع ما مهجور مانده است. زنان ما میتوانند در این عرصه نقش ایفا کنند، در اینکه بفهمند اقتصادی که رهبر انقلاب سالها درباره آن سخن میگوید چه نوع اقتصادی است. حضرت آقا که میفرمایند اقتصاد با مشارکت مردم اما ما هنوز نتوانستیم اقتصاد را در میان مردم ببریم. این یکی از بحثهای مهم و مورد توجه است. به نظر من زمانی که ما بتوانیم اقتصاد را از دست سرمایهداران بگیریم و به دست مردم بدهیم، خیلی از مسائل فرهنگی و اجتماعی ما نیز حل میشود.
فائزه اسکندری مدرس دانشگاه و فعال مطبوعات در حوزه زنان از دیگر مهمانان این نشست بود که به بحث دوگانه زنان و اجتماع اشاره کرد و گفت: یکی از دلایلی که زنان نمیتوانند به لحاظ کنش اجتماعی چندان موفق عمل کنند، این است که بین دوگانه خانه و اجتماع وفاقی صورت نگرفته و ارتباطی بین این دو ایجاد نشده است. زنان یا در آن گفتمان کلیشهای و سنتی خانهدار تعریف شدهاند یا ذاتاً و ماهیتاً یک خانم شاغل که دارای کنش اجتماعی است. به خاطر همین نسل زد میگوید نمیخواهم ازدواج کنم. به نظر من برای حل این مسأله به خصوص در عرصه فناوری و تکنولوژی میتوانیم به یکسری از راهحلها برسیم.
وی در ادامه بیان کرد: ما خانمها چون ذاتاً جزئینگری هستیم و دقتمان هم بالاتر است، میتوانیم خیلی موشکافانهتر مسائل را بررسی کنیم و راهحل ارائه بدهیم. اگر در خانه بانوان اندیشهورز جلسات جداگانهای در حوزههای تخصصی برگزار شود که خانمهایی که خودشان صاحبایده هستند بیایند و نظراتشان را بگویند به نظرم میتواند ما را به هدف اصلی که ترسیم آیندهای روشن برای ایران است، نزدیکتر کند.