به گزارش روابط عمومی مرکز نشر هاجر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) فرمودند:« سلامت فکری را با کتابخوانی تامین کنید از کتابهای خوب راهگشا راهنما که از سوی متفکران و نویسندگان خوب ما تهیه شده و در اختیار ما گذاشته شده استفاده کنید و بخوانید».
رهبر انقلاب اسلامی تقریباً هر فرصتی که پیش میآید کتابی برای مطالعه معرفی میکند مثلاً در دیدار با دانشجویان فرمودند:«شما دانشجویان که متأسفانه کتاب نمیخوانید، خیلی اهل کتاب نیستید؛ بنده کتابخوانم، من خیلی کتاب میخوانم، دلم میخواهد شما بچهها، جوانها واقعاً کتاب بخوانید» و تقریباً هر فرصتی که پیش میآید کتابی برای مطالعه معرفی میکنند. مثلاً در دیدار اخیر رمضانیشان با دانشجویان، فرمودند: «من نمیدانم شماها این کتابهای شرح حال شهدا را میخوانید یا نه؛ من میخوانم و اشک میریزم و استفاده میکنم؛ برای من حقیقتاً استفاده دارد. من خیال میکنم شما یکی از کارهایی که میکنید حتماً همین باشد که شرح حال این شهدای عزیز را، بخصوص بعضیشان را که خیلی معنویت دارند، بخوانید».
به مناسبت روز دوستدار کتاب و کتابخوانی از بین تعداد زیادی از کتابهایی که ایشان تقریظ نوشتهاند یا در بیاناتشان و لزوم مطالعه آنها تاکید کردهاند تعدادی را انتخاب نمودهایم تا اگر فرصت گردید آنها را تهیه و مطالعه نمایید. این آثار در دستههای متنوع موضوعی همچون رمان تاریخ معارف اسلامی زندگینامه شهدا و غیره قرار دادند که توسط ناشرهای مختلفی منتشر شده که برخی از کتابهای توصیه شده در ذیل ذکر شدهاند.
داستان و رمان:
-بینوایان قلم ویکتورهوگو
-جنگ و صلح قلم لئو تولستوی
-ریشه ها قلم الکس هیلی
-آمریکایی قلم هاروارد فارست
-دن آرام قلم میخائیل شولوخف
-مهاتما گاندی قلم رومن رولان
-نامیرا قلم صادق کرمیار
-آنکه یتیم نظر کرده قلم محمدرضا سرشار
تاریخ:
-نگاهی کوتاه به تاریخچه روشنفکری در ایران قلم شهریار زرشناس
-یادداشت های علم قلم امیراسدالله علم
-مشروطه شناسی قلم موسی نجفی
-صلحی که همه صلح ها را برباد داد قلم دیوید فرامکین
-نگاهی به تاریخ جهان قلم جواهر لعل نهرو
-غرب زدگی قلم جلال آل احمد
کودک و نوجوان:
-قصه های خوب برای بچه های خوب قلم مهدی اذر یزدی
-آن مرد با باران می آید قلم وجیهه سامانی
-تن تن و سندباد قلم محمد میرکیانی
-سرگذشت استعمار قلم مهدی میرکیایی
معارف اسلامی:
-سیری در سیره ی ائمه اطهار قلم شهید مطهری
-چهل حدیث قلم امام خمینی(ره)
-ره نمای طریق قلم محمدعلی جاودان
-اسلام و مقتضیات زمان قلم شهید مطهری
-پیشوایان هدایت قلم مجمع جهانی اهل بیت(ع)
-پنجره های تشنه قلم مهدی قزلی
زن و خانواده:
-کتابچه زن و خانواده از مجموعه کتاب رهنامه قلم آیت الله سیدعلی خامنه ای(مدظله العالی)
-مطلع عشق قلم آیت الله سیدعلی خامنه ای(مدظله العالی)
-خاطرات سفیر قلم نیلوفر شادمهری
-دختران آفتاب قلم امیرحسین بانکی
زندگی نامه شهدا و فرهنگ مقاومت:
-عصرهای کریسکان قلم کیانوش گلزار راغب
-دا قلم سیده اعظم حسینی
-سرباز روز نهم قلم محمدمهدی رحیمی
-حوض خون قلم فاطمه سادات میرعالی
-گلستان یازدهم قلم بهناز ضرابی زاده
-تنها گریه کن قلم اشرف سادات منتظری
-وقتی مهتاب گم شد قلم حمید حسام
-پایی که جاماند قلم سیدناصر حسینی پور
-من زنده ام قلم معصومه آباد
-حاج قاسمی که من می شناسم قلم سعید علامیان
به چند نمونه از کتب مختصر می پردازیم:
–دن آرام / میخائیل شولوخوف
دیدگاه رهبرمعظم انقلاب(مدظله العالی) درباره دو شاهکار معروف ادبیات روسیه درباره انقلاب اکتبر این کشور در سال 1917، ذکر شده است. در این مطلب آمده است: «کتاب «دن آرام» شولوخوف را خواندهام که کتاب خوبی است اما کتاب «گذر از رنجها» از آلکسی تولستوی در به تصویر کشیدن انقلاب، بهتر است».
کتاب «دن آرام» نوشته میخائیل شولوخوف از آثار جاودانه ادبیات جهان به شمار میرود که به شیوه رئالیزم اجتماعی به نگارش درآمده و رویدادهای یک دوره بسیار با اهمیت از تاریخ مردم روسیه را بازتاب میدهد.
–بینوایان / ویکتور هوگو
رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) سالها قبل درباره شاهکار «ویکتور هوگو» اینگونه اظهار داشتند: «به نظر من بینوایان ویکتور هوگو برترین رمانی است که در طول تاریخ نوشته شده است. من همه رمانهای طول تاریخ را نخواندهام، شکی در این نیست، اما من مقدار زیادی رمان خواندهام که مربوط به حوادث قرنهای گوناگون هم هست. بعضی رمانهای خیلی قدیمی را هم خواندهام. مثلاً فرض کنید کمدی الهی را خواندهام. امیرارسلان هم خواندهام. الف لیله و هزار و یک شب را هم خواندهام. وقتی نگاه میکنم به این رمانی که ویکتور هوگو نوشته، میبینم این چیزی است که اصلاً امکان ندارد هیچکس بتواند بهتر از این بنویسد یا نوشته باشد و معروف نباشد و مثل منی که در عالم رمان بودهام، این را ندیده باشم یا اسمش را نشنیده باشم … من میگویم بینوایان یک معجزه است در عالم رماننویسی، در عالم کتابنویسی. واقعاً یک معجزه است … زمانی که جوانها زیاد دور و بر من میآمدند قبل از انقلاب، بارها این را گفتهام که بروید یک دور حتماً بینوایان را بخوانید. این بینوایان کتاب جامعهشناسی است، کتاب تاریخی است، کتاب انتقادی است، کتاب الهی است، کتاب محبت و عاطفه و عشق است».
–مهاتما گاندی / رومن رولان
رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) در دیدار با خانواده شهید مطهری، با ذکر خاطرهای در خصوص شرححال نویسی با اشاره به کتابی از رومن رولان، تاکید کردند: «یک وقت به یکی از این آقایان اهل قلم و ادبیات که می گفت می خواهم شرح حالی از امام بنویسم گفتم، اگر می خواهی از امام شرح حالی بنویسی حتماً کتاب «مهاتما گاندی» را که «رومن رولان» نوشته بخوان. انصافاً «رومن رولان» در تصویرسازی آدم فوق العاده ای است.
هم در رمان هایش این طور است. هم در شرح حال هایش، «رومن رولان» یک، دو سه رمان بزرگ خوب دارد که از لحاظ داستانی، در حدّ رمان های درجه یک دنیا نیست اما از لحاظ تصویر و توصیف… به خصوص تبیین آن خصوصیات روانی و فکری چیز فوق العادهای است…راجع به گاندی من خیلی کتاب خواندهام اما هیچ کدام به خوبی این کتاب نبود. نویسنده مدت کوتاهی به هند رفته و شخصیت گاندی را ـ شخصیت معنوی او را ـ اندازه گیری کرده و با بهترین بیانی توصیف نموده است…»
–من زندهام / معصومه آباد
کتاب «من زندهام» خاطرات دوران چهار سالهی اسارت خانم معصومه آباد در زندانهای رژیم بعث صدام است. روایت کتاب از دوران کودکی نویسنده آغاز و با بیان بخشهای مهمی از نوجوانی وی ادامه پیدا میکند. رهبر انقلاب درباره این کتاب نوشتند: «کتاب را با احساس دوگانهی اندوه و افتخار و گاه از پشت پردهی اشک، خواندم و بر آن صبر و همت و پاکی و صفا، و بر این هنرمندی در مجسّم کردن زیبائیها و زشتیها و رنجها و شادیها آفرین گفتم. گنجینهی یادها و خاطرههای مجاهدان و آزادگان، ذخیرهی عظیم و ارزشمندی است که تاریخ را پربار و درسها و آموختنیها را پرشمار میکند. خدمت بزرگی است آنها را از ذهنها و حافظهها بیرون کشیدن و به قلم و هنر و نمایش سپردن. این نیز از نوشتههائی است که ترجمهاش لازم است. به چهار بانوی قهرمان این کتاب بویژه نویسنده و راوی هنرمند آن سلام میفرستم».
–وقتی مهتاب گم شد / خاطرات جانباز سرافراز آقای علی خوشلفظ به قلم حمید حسام
رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) درباره این کتاب تاکید کردند: «بچّههای همدان؛ بچّههای صفا و عشق و اخلاص؛ مردان بزرگ و بیادّعا؛ یاران حسین (علیهالسّلام)؛ یاوران دین خدا .. و آنگاه مادران؛ مردآفرینان شجاع و صبور .. و آنگاه فضای معنویّت و معرفت؛ دلهای روشن، همّتها و عزمهای راسخ؛ بصیرتها و دیدهای ماورائی .. اینها و بسی جویبارهای شیرین و خوشگوار دیگر از سرچشمهی این روایت صادقانه و نگارش استادانه، کام دل مشتاق را غرق لذّت میکند و آتش شوق را در آن سرکشتر میسازد.
راوی، خود یک شهید زنده است. تنِ بشدّت آزردهی او نتوانسته از سرزندگی و بیداری دل او بکاهد، و الحمدلله ربّ العالمین. نویسنده نیز خود از خیل همین دلدادگان و تجربهدیدگان است. بر او و بر همهی آنان گوارا باد فیض رضای الهی؛ انشاءالله… دربارهی نگارش این کتاب، آنچه نوشتم کم است؛ لطف این نگارش بیش از اینها است. مقدّمهی کتاب یک غزل به تمام معنی است».
–تَنتَن و سندباد / محمد میرکیانی
حضرت آیتالله خامنهای(مدظله العالی) در یادداشتی کوتاه بر کتاب داستانی «تن تن و سندباد» که در آبان ماه ۱۳۷۳ به نگارش درآمده مرقوم داشتهاند: «من هم همین قصّه را همیشه تعریف میکردم! حیف که خیلیها آن را باور نداشتند. حالا خوب شد، شاهد از غیب رسید! راوی این حکایت که خود همه چیز را به چشم خود دیده، حکایت تن تن و سندباد را چاپ کرده است. حالا دیگر کار من آسان شد! همین بس است که نسخهی این کتاب را به همهی بچهها بدهم».