نقش رسانه ملی در فرهنگ کتابخوانی

محمدجوادعابدینی فارغ التحصیل رشته علوم سیاسی و تهیه کننده و گوینده رسانه در گفتگو با روابط عمومی مرکز نشر هاجربه مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی اظهار کرد:به طور کلی هفته کتاب بهانه ای است برای اینکه کارنامه یکساله خود را بررسی نموده وعملکرد بازبینی گردد و مشخص شود چقدر مؤثر بوده است. هفته کتاب اگرما فقط یک هفته کتاب بخوانیم شاید ظلم در حق کتاب باشد. هفته کتاب برای افراد عرصه کتاب و مطالعه فرصت خوبی است تا بتوان از تجربیات خود بگویند و باعث ترویج کتابخوانی و ترغیب افراد به کتاب بشوند فرصت هایی را ایجاد نموده که یکسال یا چندماه فرصت زمانی برای علاقمندی مردم به مقوله کتاب ایجاد کنند.
وی افزود: جامعهای که بخواهد پیشرفت کند یکی از مؤلفههای آن شاخص مطالعه روی جامعه است جامعهای که عرض میکنم خدمت شما یک جامعه کاملاً علمی با مردمی با فرهنگ و تمدن و مردمی آگاه نسبت به همه مسائل می باشد. همه ما میدانیم که جامعهای باسوادتر چقدر میتواند بالاتر از جامعهای باشد که سواد کمتر است. ما اگر بخواهیم یک مقایسهای بکنیم دوران قبل و دوران حاضر را، نسل جدید اکثریت قریب به اتفاق باسواد و اثر باسوادی آن ها را میبینیم که نگاههای جدید و نگاههای خلاقانه و نو آگاهی در همه عرصهها مطالبهگری در تعالی فرهنگ و تمدن خیلی مهم است و ما نسبت به این موضوع هم توجهی داشته و بخش کتابخوانی را در این موضوع آورده که بتوانیم از قبل آن تمدن را قویتر و هم ریشههای تمدنی را مستحکمتر نماییم.
عابدینی گفت: کتاب فروشی، ناشر و مولف حلقههای یک زنجیره قوی هستند که کمک به مستحکمتر شدن تمدن هر جامعه و سرزمین می کنند. ناشر نقش واسط دارد که نوشتهها را تبدیل به یک مرقومه و مکتوبی کند که به دست مصرف کننده برساند و طبیعتاً این وسط نقش آن خیلی مهم است که میتواند همراهی خوبی با مولف داشته باشد در پذیرش ،سفارش دادن ،مشاورههای مختلف ،رعایت و ملاحظات پرداختهای مولف که شاید دستش خالی باشد و بتواند با قراردادهای مختلف با او کنار بیاید و انگیزه برای نوشتن را بین دیگران بیشتر کند.
وی ادامه داد: هیچ شیوهای بالاتر نمی باشد که ما منظور از والدین، پدرو مادرها خود رغبتی برای مطالعه نشان بدهند. متاسفانه فضای مجازی همه زندگی افراد را گرفته و این خوب نمی باشد، ما داریم از کتابهای کاغذی فاصله گرفته و شاید یک جاهایی لازم باشد ما کتاب را مطالعه کنیم و به فرزندان یاد داده که این کار را تکرار و به نسلهای آینده هدیه بدهند
عابدینی بیان کرد:ما در زندگی خیلی فرصت نداشته و زندگی با سرعت بسیار در حال تمام شدن است و عمرمان دارد تمام میشود به جایی رسیده ایم که اگر الان به بچهها آموزش ندهیم پس کی دیگر می توان آموزش داد و چه کسی باید انجام بدهد و طبیعتاً ما ویراستار یک هدیه ارزشمندی از گذشته هستیم که بتوانیم نسل آینده را کتابخوان کنیم و این یک شیوهای است که به نظر بنده خانوادهها (پدر و مادرها) شروع و یک کتاب هدیه داده و در سبد خرید کتاب را لحاظ نموده و برای کتاب جایی باز نمایند. این میتواند عادت خوبی برای مطالعه بشود و هم انگیزههای لازم را ایجاد نماید ،برای خواندن مشورت نموده که چه کتابی را بچهها دوست دارندو راجع به یک موضوع مناسبی یا داستان جذاب کتاب را تهیه نموده و کنار همدیگر بخوانیم و هر کسی بیاید راجع به خوانندههای خود صحبت نماید و چه بسا که کتاب بسیار جذابی باشد برای همه هم شنیدنش خیلی خوب و هم شیوه کنفرانسی را یاد میگیرند.
وی افزود:هر انسان یک روحیه خاص و یک سلیقه و ذائقه دارد، یک سری رمانهای عاشقانه یا رمانهای ارزشی یا اعتقادی می پسندند. اگر بتوان رمان واقعی و جذاب مثل زندگینامه شهدا که از زبان همسرشان بیان میشود و مانند اربعین طوبی و اتفاقاتی از این قبیل که آنها را تصویرسازی نموده یا مثلاً آبنبات هلی، آبنبات دارچینی آقای مهرداد صدقی که کتابهای خیلی خوبی هستند و برای رسیدن به هدف جواب میدهند.برای رسیدن به هدف کتابخوانی و ترویج مطالعه کتابها میتواند موثر باشد کتابهای طنز، نه کتابهای خشک و بیروح، کتابهایی که زنده هستند نویسنده خوب نوشته و قلم خوبی دارند اینها میتوانند برای اینکه انگیزه بیشتری بدهد کمک نمایند.
تهیه کننده و گوینده رسانه گفت: موانع موجود بر سر راه مطالعه و کتابخوانی میتواند عواملی از جمله گران بودن کتاب،عدم فرهنگ سازی و دغدغه . بحث مردم بحث اقتصاد است از جمله اینکه پول ندارند این کار را بکنیم پولمان بیشتر میشود بنزین گران شد ولی کسی نمیگوید چرا کتاب نمیخوانیم و چرا این کتاب را تهیه نکردیم وقتی دغدغه نشد طبیعتاً نباید انتظار داشت یک شرایط فراگیری در جامعه اتفاق بیفتد و مهمترین مانع هم خود هستیم که در واقع تلاش نکرده برای این موضوع و باید از خود شروع نموده اگر واقعاً اعتقاد داریم به این موضوع و به دیگران توصیه و آنها را همراه کنیم حداقل طیف فکری که با با دیگران همراه است را کنار همدیگر قرار داده و یک گروه تشکیل بدهیم از کسانی که دنبال این قضیه هستند و افرادی را که به تشویق ترغیب شده و سر سفره کتاب مینشینند و همینطور می توان به مرور جمعیت را افزایش داده و فرهنگ مطالعه و کتابخوانی را در جامعه بالاتر ببریم.
وی ادامه داد: برنامههای صدا و سیما خیلی در فرهنگ کتاب و کتابخوانی تاثیر دارد، رادیو و هم تلویزیون خیلی در این قضیه مهم است.بنده تهیه کننده برنامه یار مهر در طیف زمانی ۴ الی ۵ ساله در این حوزه کار کرده و و از طریق این برنامه خیلیها کتابخوان شده و پیام داده که از قبل همین مسابقه شما که شاید جایزه خیلی زیادی هم نداشت خیلی کتاب میخواندند و کتاب خوان شدند .بنده زیاد به کتاب توجه نمیکردم ولی بالاجبار به خاطر برنامه مطالعه نموده و متوجه شدم خواندن کتاب خیلی جذاب و شیرین بوده و تا الان غفلت نمودم. کتاب خواندن در اوایل سخت اما زمانی که کتاب را شروع میکنیدمخصوصا داستان یا رمان جذابی را، نمیخواهید کتاب را تا زمانی که تمام نشده زمین تا انتهای داستان بگذارید و مانند سریال تلویزیونی نیست که منتظرش باشید ومیتوانید تا هر چقدر فرصت دارید مطالعه نمایید.
عابدینی بیان کرد:در بحث فرهنگ سازی یکی از مؤلفههای مهم همین صدا و سیما می باشد و شنوندهها تقاضای برگشت برنامه یار مهر را داشته چون یکی از آنها ۵۲ کتاب در کنار این برنامه خوانده بود و این یعنی صدا و سیما در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی تأثیرگذار است در صورتی که در زندگی کتاب را یک ورق به غیر کتب درسی نزده و این مشخص میشود نقش رسانه، جوایز ،تشویقها ،مؤلفههای انگیزشی مهم است برای اینکه بتوان مردم را جذب نمود و فرقی نمیکند ما در سیما یک فراخوان کوچک تحت عنوان تیزر و آنونس پخش نموده یا یک مسابقه کتابخوانی و بیننده کتاب را خریده شروع به خواندن نموده است پس ما غفلت کرده ایم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در قضیه کتاب و کتابخوانی بخشی از مردم بیرغبت هستند و اگر به همین افراد یه کتاب جذاب یا یک رمان با قلم خیلی خوب بدهیم کتابخوان می شوند یعنی فطرت انسان شکلی می باشد که قلم و بیان خوب را دوست داشته و با آن زندگی و لحظههایش را با آن می گذراند مگر یک عدهای که اصلاً در این فضا نمی باشند و درباره افرادی صحبت میکنیم که یک انگیزه لازم و بالقوهای را برای خواندن کتاب دارند .بی رغبتی میتواند مشغله زیاد ، شرایط ذهنی شلوغ، گرانی کتاب،عدم کتاب خوب باشد و شاید این رفع شده و راجع به این دلایل باید فکر بشود این یک کار فرهنگی در بازه زمانی مثلاً شاید ۱۰ الی ۲۰ ساله را در نظر بگیرید و بذر پاشیده و آبیاری کرده و مراقب بوده تا زمان مناسب آبیاری شود که رشد و بار بدهد تا ما از محصولش استفاده نماییم .در مورد بیرغبتی مردم هم همین است میتواند در یک بازه زمانی مناسب و حساب شده روی ریل مناسب پیش برده تا به نتیجه برسد. کتاب خواندن خیلی لذت بخش است به شرطی که ما سعی و اراده به خواندن کتابهای خوب کنیم. شروع مطالعه سخت است و وقتی وارد کارزار کتاب شده تا تمامش کنیم رهایش نکرده این از شیرین و جذاب بودن مقوله مطالعه و کتابخوانی است که ان شاءالله بتوانیم در این زمینه کاری کرده باشیم و دیگران هم تشویق نموده در زمینه کتاب قدمی بردارند. آرزو موفقیت دارم برای همه عزیزانی که قلم و قدم در بوستان کتاب میزنند و همه بزرگوارانی که در حوزه و عرصه کتاب فعالیت نموده خصوصاً مرکز تخصصی نشر هاجر که واقعاً دارند زحمت میکشند در طول این سال ها و به صورتی دارند مجاهدانه کار میکنند در این عرصه که خدا ان شاالله به آنها و ان شاءالله خداوند متعال به همه بزرگوارانی که در این عرصه تلاش میکنند خیر بدهد .